Βασιλική Πικραμένου | Προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών (Sealants). Είναι απαραίτητες και γιατί;
16012
post-template-default,single,single-post,postid-16012,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,qode-theme-cms,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
 

Προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών (Sealants). Είναι απαραίτητες και γιατί;

Προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών (Sealants). Είναι απαραίτητες και γιατί;

Οι μασητικές επιφάνειες των οπισθίων δοντιών έχουν βοθρία (οπές) και αύλακες (σχισμές). Στις περιοχές αυτές παγιδεύονται μικρόβια και υπολείμματα τροφών με αποτέλεσμα τη δημιουργία τερηδόνας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας εμφανίζουν τερηδόνα σ’ αυτές τις περιοχές σε ποσοστό 50%. Τα Sealants (προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών) είναι μία απλή, ανώδυνη και ασφαλής μέθοδος πρόληψης της τερηδόνας στις οπές και στις σχισμές των δοντιών.

Οι καλύψεις οπών και σχισμών είναι διαφανείς η αδιαφανείς λεπτόρρευστες ρητίνες που τοποθετούνται από τον Παιδοδοντίατρο στις μασητικές επιφάνειες των οπισθίων δοντιών των παιδιών και των εφήβων σύντομα μετά την ανατολή τους στο στόμα. Με τον τρόπο αυτό δεν παγιδεύονται τροφές μέσα στις αύλακες και δεν τερηδονίζεται το δόντι. Τοποθετούνται στους πρώτους και δεύτερους μόνιμους γομφίους ή και σε οποιοδήποτε δόντι έχει πολύ βαθιές αύλακες. Το ποσοστό μείωσης της τερηδόνας μπορεί να φτάσει έως και το 95% και η μέση διάρκεια ζωής είναι 4 χρόνια ή και περισσότερο αν τοποθετηθούν σωστά και υπάρχει καλή στοματική υγιεινή και τακτικοί επανέλεγχοι στον Παιδοδοντίατρο.

Πηγή: Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία